Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

През последните няколко дни в България има доста коментари на анализатори за това, което се случва в Израел и Ивицата Газа. Но трябва да кажа, че в този конфликт има много силен демографски компонент. Ивицата Газа е дълга 41 км и е широка 10 км, на тази тясна земя живеят повече от 2 млн. население. Демографските показатели са такива, че има изключително много младо население. Само допреди няколко години средният брой деца на майка е бил над 8, когато нямаме образователна система.

Това каза ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че през последните години има изключително много икономически и глобални промени - засушаване, високи температури.

"Там климатът е горещ, а когато липсва електричество - хората са на един ужасен пек. Тази безизходица и липсата на реализация поражда социални брожения, от тях се възползва "Хамас". Това нападение е готвено дълго време. В Израел през последната година имаше доста протести, в част от тях участваха бивши служители на израелските служби, които би трябвало да се грижат за националната сигурност, а не да подклаждат обществено недоволство. Когато едно общество е разединено - съвсем логично неговите противници да търсят слабите му места", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и демографската криза у нас: "Не познавам програма на политическа партия, която да не е поставен акцент върху демографската катастрофа и в същото време виждаме, че тази терминология се повтаря вече 30 години като някаква латерна. На практика решение няма."

Ръководителят на департамент "Демография" е категоричен, че няма как да се намери решение без политически консенсус.

"Един управленски мандат не е достатъчен, за да променим посоката на демографското развитие. Данните за миналата година показват, че средно имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания. Разликата е 62 000 души от загуба от естествен прираст. Това е повече от един град, но има лъч светлина. Той е в миграцията - още преди няколко години констатирахме, че има тенденция към обръщане на миграция от отрицателна да стане положителна", подчерта доц. Спас Ташев.

За миналата година в България са се заселили 40 600, а са се изселили 13 200 души.

Попитан как да се повиши раждаемостта, той отговори: "България е с показатели 1,8, а със същите показатели е и Германия. Ние сме с някакви средноевропейски показатели, много след нас е Гърция - 1,43 деца на майка в детеродна възраст. Италия се топи много по-бързо спрямо нас, но имайки по-голям общ брой население, това се забелязва по-трудно. Но това не трябва да ни успокоява, защото световните демографски прогнози са такива, че разликата в демографските тенденции ще бъдат преодолени към 2080 година. Тогава се очаква да се спре световният ръст на населението."

Той е на мнение, че под въпрос остава социалната сигурност и осигуряването на пенсиите на поколението, което идва след нас.

Доц. Ташев е категоричен, че цяла Европа е със застаряващо население.

"Западна Европа също е в криза, даже доста сериозна. 7% от населението е мигранти и то първо поколение. Тези мигранти са концентрирани в определени държави в ЕС, тук нямаме предвид потомци на мигранти, които са втори или трето поколение", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Alo

преди 7 месеца

Изводите са много и на първо място, че от няма смисъл от финансови и материални поощрения за бременност и раждане. В Газа, която я дават за пример раждат постоянно, въпреки че са гладни, страдащи и без вода и ток

48

Някой

преди 7 месеца

Тоз какво иска? Да заселим в България мигранти. Имало надежда,биле се заселили 40 600.Да дават стимули за раждаемост както през живковото време.Хамас искат да освободят Палестина защото евреите са натикани там от англичаните.Това,че по библейско време там са живели евреите сега не е от значение защото Бог ги наказа да нямат държава задето разпънаха Исус Христос.

47

Бай Дрън

преди 7 месеца

Ами по-добре е,Гога, Русия ще те освободи от мъките, тагарев ше ти помогне :)

fallback