Снимка БГНЕС

Като директен удар върху малкия и среден бизнес бе окачествено предвиденото от Министерството на финансите увеличаване на акциза върху бирата за малките пивовари, което трябва да влезе в сила от 1 януари 2024 г. Това коментираха Михаил Дурчев, собственик на крафт пивоварна и председател на Асоциацията на независимите пивоварни и Михаил Иринчев- член на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ), пред "Сега".

"За нас това е поредният сигнал от държавата как тя възприема малкия и дори средния бизнес в България. Самият факт, че подобно действие въобще се обсъжда от министерството на финансите, е странен. Според действащата европейска директива в редица държави дори има облекчения на акциза за малките независими пивоварни. Това е по-скоро притеснителен сигнал, тъй като по този начин се атакува малкия и среден бизнес, който е изцяло български. Ако те наистина смятат, че с нашите пари от акциз ще закърпим бюджета на държавата, то това ме притеснява", коментира Дурчев.

Той обясни, че в момента по данни на Агенция "Митници" в България има 38 малки независими пивоварни, включително и заведения със статут на пивоварни, които произвеждат бира на място. От тях има 4 по-големи предприятия, които попадат в квалификацията за малка пивоварна (т.е. производството им не надхвърля 200 000 хектолитра годишно). За миналата година всичките тези 38 предприятия са внесли в държавата под формата на акциз около 2.2 млн. лв.

"С тези два милиона ли ще оправим бюджета на държавата?! Предвид, че нашето производство е скъпо, себестойността е доста висока поради по-малкия обем на производството, цените на произвежданите от нас бири не са никак ниски", коментира още Дурчев.

Проблеми имат и домашните пивовари в България. Практикуващите това хоби от години искат то да се легализира, защото на практика в момента са извън закона, но и те не срещат разбиране от държавата, въпреки че отново в останалите членки на ЕС практикуването на домашното пивоварство е отлично регламентирано.

Членът на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Михаил Иринчев коментира техния казус така: "Реално домашните пивовари нямаме право да практикуваме това хоби под заплахата, че при сигнал от Агенция "Митници" могат да дойдат и да ни конфискуват тенджерите, термометрите, продукцията. Това е меко казано странно и смешно за XXI век в Европа."

Заради нежеланието на държавата да легализира хоби пивоварите в момента те са лишени от възможността да организират празници на домашната бира, както и конкурси - каквито са широко разпространени в цяла Европа.

От страна на Министерството на финансите обаче не се среща очакваното съдействие и дори в неофициален отговор е получен отказ.

"Има изтъкнати няколко причини за този отговор. Едната е, че бирата не била традиционна напитка за нашите земи. Не мисля, че е в ресора на Министерството на финансите да даде подобен исторически обоснован отговор и допълни, че индиректната полза от домашното пивоварство е немалка, тъй като приблизително един на 100 хоби пивовари след това отварят крафт пивоварна, т.е. спомагат за развитието на малкия и среден бизнес в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase