Липсващи лекарства, е-рецепти, болници в дълг... Задачата на НЗОК продължава да бъде изключително сложна. Какъв е изходът?

"В определен период от време поради ред обективни причини има намаляване на лекарства. От 1991 година досега си спомням няколко такива периода, през които имаше такова нещо. През 1995 година бяха изчезнали инсулините, тогава държавата отговаряше за всичките лекарства и си спомням колеги, които носеха чанти с инсулин, които да ги дават в определени аптеки, за да се вземат от определени пациенти. След това след промяна за лечебните заведения и приватизацията на бившите аптеки и предприятия - пак се получи "изчезване" на лекарствата", каза бившият председател на НЗОК проф. Петко Салчев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му другата обективна причина, поради която има недостиг на медикаменти и е оказала влияе върху целия свят, това е Ковид-19.

"Нямаме лекарствена политика, която да е определена от Министерството, защото се съсредоточихме върху картата за аптеките, картата за болниците, но ясна политика няма. Също така много емоции се влагат между определени лица в системата за това нещо, което натоварва психологически населението. Има и политически привкус това, когато има избори", допълни проф. Салчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали има лекарства, които се предписват, но ги няма и са забранени на нашия пазар, той отговори: "Такива, които се предписват ги има, те не са забранени, а просто не са регистрирани в България. А адекватната лекарствена политика трябва да събере всичките играчи на този терен и да се разберат какво ще правят. Тя не е замръзнало нещо, тя трябва да се развива според потребностите и според външния свят."

Проф. Петко Салчев увери, че лекарствата, които са необходими за лечение на пациентите, няма да изчезнат, но припомни, че Здравната каса не може да покрива всичко.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase