Снимка БГНЕС, архив

Единните и по-ниски цени на онкомедикаментите, които здравната каса заплаща на болниците ще се отложат поне до 1 февруари догодина, макар че вече трябваше да са влезли в сила. Такова предложени за поправка в Закона за бюджета на НЗОК е внесено в парламента от депутатите проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) и доц. Васил Пандов (ПП-ДБ).

В мотивите си те посочват, че правят предложението си заради създалото се напрежение и постъпилите множество становища от лечебни заведения и производители на лекарства и отбелязват, че приетите към момента текстове поставят в риск лечението на пациентите и финансовата стабилност на лечебните заведения.

„Съществува реална опасност хиляди пациенти с онкологични заболявания да останат без необходимите им животоспасяващи лекарства, както и значително да се увеличи задлъжнялостта на лечебните заведения. Създават се и предпоставки за неизпълнение на договорите, подписани след проведени обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки, като на практика ги обезсмисля“, отбелязват депутатите.

Припомняме, методиката, приета от Народното събрание за плащане на онколекарства от НЗОК, регламентира фондът да заплаща за даден медикамент на всички болници най-ниската постигната в обществени поръчки цена от предходния месец от едно лечебно заведение. Макар текстът да бе наречен от депутатите „най-лошият възможен“, нито едно от другите две предложения на проф. Ангелов и доц. Пандов не успя да събере достатъчно гласове, за да бъде утвърдено.

Междувременно, предвид заложеното в Закона приемане на тази методика до 1 октомври, на свое извънредно заседание вчера Надзорният съвет на НЗОК окончателно утвърди приетата по-рано по принцип методика. Вариантът тя да не бъде приложена е текстът, предложен от проф. Ангелов и доц. Пандов, да бъде спешно одобрен както в комисиите на парламента, така и в пленарна зала, и да бъде обнародван до края на седмицата или началото на следващата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase