Снимка: БГНЕС
fallback

Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход.

От управляващите увериха, че е решено въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката (Хаинбоаз). Пропускат се единствено линейки и автомобили с бременни жени.

Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението, предаде БНТ.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост. Днес се очаква да се реши дали ще продължи блокадата и как ще се действа.

Протестиращите настояват поне  до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

409

Анонимен

преди 7 месеца

Глупави селяни.

408

Дидо

преди 7 месеца

Протестите са хубаво нещо,но като нямаш идея за промяна,стоиш на асфалта като топографски знак и блееш ли блееш. Поне си напишете имената на тефтер,да Ви знаят деца и внуци,че ако разклатите държавата бай руснак само това и чака,ша ни удушат кат фъркато пиле,и хоп скочихме пак в москвича. И този път няма да е само за 45 години,ама всичко е до акъла, продължавайте то ша са чуй.......

407

.....

преди 7 месеца

Шуробаджанащина е там в Тецовете.Преди кандидатствах към 2008г. обявиха 50 места чаках от 3 ч. сутринта да подам документи въпреки че за по-ниско ниво /техник/ в три различни цеха;Сои,Автоматика,Електро и изобщо дори на интервю не ме поканиха.А имам три дипломи и за Ел.техник,Механо и др. Там се плаща тогава искаха по 10 хил . да започнеш! Така че знам ги там,да има и *** и тежка работа,но има много скатани длъжности и администрация!Повечето където работят там съм убеден че нямат нуж.дипломи.

fallback