Снимка БГНЕС, архив

Заместник-председателката на Комисията за финансов надзор Мария Филипова подала оставка вчера. Това съобщи и.д председател на парламента Росица Кирова.

В уведомителното си писмо до Народното събрание тя е посочила, че иска да бъде освободена поради лични причини. Оставката ѝ влезе като последна точка от дневния ред на депутатите и мина със 109 гласа "за" от ГЕРБ-СДС и ДПС, двама от БСП, седем от ИТН и още толкова от ПП-ДБ. 36 от ПП-ДБ пък гласуваха "против".

Филипова бе шеф на Държавната комисия по хазарт от февруари 2018 г., след като тогавашният финансов министър Владислав Горанов уволни предшественика ѝ Огнемир Митев. Името ѝ нашумя покрай разследванията на бизнесмена Васил Божков, когато стана ясно, че той дълги години работил добре с Митев и му плащал по 10 хиляди лева месечно за покровителстване на хазартния му бизнес. След уволнението на Митев, Божков опитал да продължи работа с наследничката му Мария Филипова, но тя не му вдигала телефона.

Тогава Божков я посетил в кабинета ѝ. От доказателствата по делото срещу Божков, изчетени в съдебната зала от съдия Христинка Колева, става ясно, че Божков започнал да я опипва и целува и опитал да я изнасили. Филипова е мълчала по случая две години, а за него стана ясно от доказателствата срещу Божков за задържане под стража. Филипова е била разпитана като свидетел по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase