Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Едва 3% от българките приемат хормонална контрацепция. За сравнение тези цифри са в порядъка на около 30 процента в развитите страни. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ акушер-гинекологът д-р Радко Тоцев.

"Моето обяснение като лекар е, че битува сред българката едно мнение, че хормоналната контрацепция, като медикамент, ще я направи по-пълна и ще създаде окосмение. При нея има едно отричане на дълготрайното ѝ приемане, лечение и ползата му", сподели гостът.

Новите противозачатъчни лекарства са много по-пречистени и са по-ниско дозирани, следователно не водят до такива странични реакции, каза д-р Тоцев.

Според него е необходимо обществото да обърне внимание на факта, че този тип медикаменти не се използват само за предотвратяване на бременност, но и за различни медицински проблеми като болезнен цикъл, по-обилна менструация, ендометриоза и други.

Д-р Тоцев открои и тревожна статистика за абортите в България.

"България е на 1-во място сред европейските държави по брой на абортите. Официално всяка трета бременност завършва с аборт, а моето мнение е, че това са само официални статистики, които са минали през болнични регистри, а неофициално може би има още два пъти по толкова, които просто не са описани“, посочи експертът и определи тенденцията като изключително тревожна.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

198

Анонимен

преди 7 месеца

Трябва да си или много примитивен, или много жесток човек, за да убиеш собственото си дете по мъчителен начин.

197

Анонимен

преди 7 месеца

Tия пък... абортът било грях, ама Бог, ама "жесток начин", ама детеубийство, ама трябвало да търсят покаяние, ама т.н. Ммм, не! Защо не го кажете на жените жертви на насилие? Те трябва ли да отглеждат децата на извepги? Трябва ли да родят болна кръв? А ако абортът е по медицински причини? Ако медицината казва, че детето би се родило с увреждания? Вие много ли ще сте смели да го родите и да го гледате зеленчук цял живот? Вместо да се чудите грях ли е или не, просто спрете да се трещите с всеки.

196

Анонимен

преди 7 месеца

При аборта, голям грях вършат не само родителите и други близки, които съветват или подтикват към него, но също така и лекарите убийци, които извършват самата процедура. Те също ще отговарят пред Бога, ако не се спрат и не се покаят.

fallback