Общ преглед
Стотици миньори и енергетици от целия въгледобивен сектор в страната се събраха на протест в "триъгълника на властта".

Протестиращите настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ за отдаване на изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.

"Искаме работа до изземване на находището!", "Искаме да работим в България! Не ни превръщайте в емигранти!", са само част от транспарантите, които носят демонстрантите.

Протестиращите питат: "Какво ще правим зимата, откъде ще черпим енергия зимата?", "Ще оставим ли в ръцете на политиците нашето бъдеще?", "Всичко Българско и родно... грабя, тъпча и пилея!".

Те са категорични, че държавата пада без ТЕЦ "Марица – Изток" и че днес е денят, в който трябва да защитят България, националния интерес и енергийната независимост.

Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов е сред демонстрантите. "Кирил Петков имаше наглостта да ходи из "Мариците" с каска, на която пишеше "премиер". Пожелавам му да отиде сега там, да видим дали няма да изяде една каска въглища", заяви той.

На площада излязоха и народни представители от групите на "Възраждане" и БСП. Очаква се премиерът акад. Николай Денков да проведе среща с представители на протестиращите в Министерски съвет.

Още новини

Коментари Напиши коментар

106

пернишки прокурор

преди 4 дни

До АнонименЕ ,ТО ТОВА И БАБА ГО ЗНАЕ! Когато зърнари протестират Руската мафия ведно с нашите олигарси подсещат властите да не се отварят много!

105

гот

преди 4 дни

До АнонименЗащо не написа кои са кадърните дето я оправиха?

104

СЕЛЯНИН

преди 4 дни

Мафията използва едни и същи инструменти когато нещо не и изнася!Зърнарите и подземните! Тецовете са едно на ръка! От тия полза та е по малка от вредата но претенциите им огромни!