Снимка: БГНЕС
fallback

Не можем да обвиним промените в климата за всяко природно бедствие, въздействието върху обществото е голямо, заяви еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс пред NOVA.

Той изказа съболезнования на близките на загиналите у нас при големия порой по Южното ни Черноморие преди седмица.

"Загубата на биоразнообразие е ежедневно, предстои ни много работа. Държавите в ЕС трябва да направят по-точни оценки и да работят с хората, които живеят в опасни райони.

Има два начина за справяне с природните бедствия - да инвестираме в превенция или да продължим само да се справяме с щетите. Превенцията винаги е по-евтина.

България не е кандидатствала за помощ по Механизма за гражданска защита, но има 3-месечен срок. Не е сложно изграждането на система за ранно предупреждение за вероятност от метеорологични събития.

Важно е институциите да правят оценка за строеж по крайбрежията. Те определят как се отпускат разрешителни за подобни строежи.

Има план как да се прекрати използването на въглища и как да се помогне на хората в регионите с такъв добив", допълни еврокомисарят Синкявичюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Димитров

преди 7 месеца

Защо Гърция поиска над 2 млд.евро помощ за наводненията, а България -не ? Ние толкова ли сме богати или политиците са такива и нямат нужда от пари! Но за отстраняване загубите от бедствията ще отидат народни пари!

8

Българоубиец

преди 7 месеца

Гърби бюджета и после "логично" вдигай данъците и намалявай помощите...

7

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 2 И по каква логика ЕС трябва да помага на Либия? Да изброявам ли свръх богатите ислямски държави? Да им помагат те. А, и още нещо. Либия има огромни залежи от петрол. Нещо за което държавите от ЕС могат само да мечтаят.

fallback