Снимка: БГНЕС
fallback

"Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на зърнопроизводителите, а и не само на тях. Тя е извън икономиката, а е чисто политическа. ... Съмнявам се, че министърът на земеделието ще приеме излизане от петорката (страни от ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) и решенията за съхраняване на нашите земеделски производители. Познавам го, ще подаде оставка". Това каза доц. д-р Огнян Боюклиев, агроексперт от Института за икономически изследвания на БАН, по повод идеята да се отмени забраната за внос на украинско зърно у нас.

На практика с това решение ние предаваме тези страни, с които се съгласихме относно вноса на украинското зърно, оттук натакък никой няма да ни вярва, допълни той.

Днес стана ясно, че МС готви предложение за отпадане  на тази забраната след 15 септември. В подкрепа се изказа премиерът с аргумента, че освобождаването на вноса ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

Oще по темата


От своя страна земеделският министър Кирил Вътев остана изненадан и заяви, че с него не е говорено по темата и не е запознат с проекторешението.

Според Боюклиев Русия води коварна борба не само на фронта в Украйна, а и на международните пазари: "Унищожаването на пристанищата, на инфраструктурата на Украйна води до това, че Украйна не може да изнася зърно за трети страни".

Пред БНР той посочи, че ако се внася евтино зърно, трябва да се каже какво е и откъде е вносът: "Ако го вкарват трябва да има съответен контрол, който в момента го няма".

"Влиза евтино зърно, което ще залее страната, поставя се въпросът за качеството - то не отговоря на европейските изисквания, украинците използват ГМО, торове, сортове, да не говорим, че се води война, че има обогатен уран", изброи Боюклиев.

Той допълни, че до 2025 година трябва да има пълна проследяемост по цялата верига на производство - трябва да знаем от какво зърно се произвежда хлябът и брашното ни.

Според него реколтата в цяла Европа е такава, че борсовите цени ще си останат високи и ще се качват.

"Цените растат и в Германия, и във Франция. Няма как да стане в България с евтино зърно (за фураж за животните) да поевтинее млякото и месото. Абсурд е! Но това, което преживяхме, няма как да се повтори. Плавно ще се вдигат цените", смята той.

Експертът подчерта, че трябва да се обърне внимание и на качеството:

"Транспортираш домати от 3 хил. км и го вкарваш в хранителните вери. Съвсем друго е, ако този домат е произведен днес и утре е в чинията на потребителя и е традиционен български сорт", каза той.

Какво още смятат зърнопроизводителите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Истина

преди 7 месеца

Българските зърнари СА АЛЧНИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ ,,,, КОГАТО И ДА ГИ ЗАСТРЕЛЯТ Е КЪСНО.

153

Bad Face

преди 7 месеца

Oткровенно *** пропаганда, че този безогледен и дъмпингов внос всъщност ще "изцери" инфлацията и ще понижи цените на хранителните продукти

152

Анонимен

преди 7 месеца

До Врабчето ВРАБЧЕ или напълно изкукуригал пытофил?

fallback