Не е вярно, че вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще доведе до спад в цената за българските производители, убеден е съпредседателят на парламентарната група ПП-ДБ Кирил Петков.

Днес Народното събрание се очаква да разгледа проект на решение, според което България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана на внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Проекторешението е с вносители Делян Пеевски (ДПС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Атанас Атанасов (ПП-ДБ)

Петков коментира, че е най-добре разлика в транспортните разходи да влиза в българските производители. Знаете, че България е третият най-голям износител на олио в света. Защо да няма по-голямо конкурентно предимство, коментира Петков.

Не трябва да говорим за или против Украйна, трябва да говорим за икономическите ефекти за България, заяви Петков и допълни, че с предложеното проекторешение, се опитват да разрешат най-големия проблем с инфлацията на храните у нас.

Тази сутрин земеделският министър Кирил Вътев заяви в телевизионно интервю, че с него не е говорено по темата и не е запознат с проекторешението. Даниел Лорер от своя страна заяви, че е имало липса на комуникация.

Корнелия Нинова пък поиска изслушване на министъра преди парламентът да гласува.

Кирил Петков посочи, че подобна мярка е дискутирана на оперативно заседание в Министерския съвет.

"Аз лично говорих и тази сутрин с министъра на земеделието, неговите аргументи са за зърнения сектор. Ние слагаме в момента тежестта върху потребителите и на целия български народ, вместо да се фокусираме върху един сектор, който е най-подпомаганият сектор, коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase