Снимка: Пиксабей
fallback

В Перник се славят вече освен с голф тройки и с богати пенсионери.
Голямата изненада дойде от НОИ. Най-богати са традиционно са софийските пенсионери, след тях бургаските, а на трето място изскача Перник.

Повечето възрастни вече взимат повече от минималната заплата за страната, показват данните на НОИ, пише "Труд". При 780 лв. минимална заплата, след данъци и осигуровки чистата сума за получаване е 605 лв.

Същевременно над 1 млн. пенсионери получават над 600 лв. на месец, като тук влизат както основните им пенсии, така и наследствените, вдовишките и различните добавки.

Средната пенсия в София надмина 900 лв. и за първата половина на годината е 904,71 лв. В тази сума влизат всички добавки. Столичните пенсионери вземат с над 21% повече от средната сума, която получават колегите им в страната, която за първата половина на годината е 742 лв.

Причината за това е, че в София са централите на повечето големи фирми, там са висшата администрацията и парламентът. Всичко това води до изплащане на по-високи заплати, а съответно и до по-високи пенсии.

На второ място е Бургас, където средната пенсия е 825,23 лв. Топ три на областите с най-високи пенсии се допълва от Перник с 816,57 лв. Във всички останали области на страната средният размер е под 800 лв.

Най-близо до водещите градове са Варна и Стара Загора, като и на двете места средната сума е 785 лв., показват данните на НОИ.

Топ 10 на градовете с най-високи пенсии се допълва от Кюстендил (777,36 лв.), София област (768,34 лв.), Враца (742,96 лв.), Ямбол (721,39 лв.) и Пловдив (721,03 лв.). Само в още три области - Смолян, Хасково и Габрово, средната пенсия е над 700 лв.

Най-малки са пенсиите в област Кърджали - 598,62 лв. средно. Причината за това е, че там голяма част от хората са земеделски производители. Те плащат по-ниски осигуровки и съответно получават по-малки пенсии.

Общият брой на пенсионерите е 2,029 млн., като над 53,8% от тях получават повече от хората, работещи на минимална заплата, показват данни на НОИ към края на месец юни.

Тези данни са преди увеличението на пенсиите от 1 юли с 12%. Затова действителният брой на пенсионерите, които получават повече от работещите хора с най-ниски доходи, е още по-голям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ЯМБОЛИЯ

преди 7 месеца

Пенсионерите от Перник работиха на времето като металурзи,рудничари,тежко машиностроене и затова вземат повече пари. Навремето лятото по морето перничани бяха най-желаните български туристи,защото бяха с най-високи доходи в цяла България и пред София също бяха. Софиянци сутрин тръгваха за работа към Перник с хиляди.

9

какви колеги бе

преди 7 месеца

петко? Колеги са когато работят в дадена сфера, а това са хора които не работят.Неграмотни хора не знаещи да пишат...Столичните пенсионери вземат с над 21% повече от средната сума, която получават колегите им в страната

8

Някой

преди 7 месеца

И каква е изненадата, при това, че Перник е миньорски град? А, да...авторът на статията може би не знае, за това е изненадан!!!

fallback