Снимка БГНЕС
fallback

Българска федерация по шахмат 2022 може да заведе дело срещу ФИДЕ в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, разкри председателят й Васил Антонов, пише БГНЕС.

"Една окончателна осъдителна процедура, която нямаме съмнения че ще постигнем, обаче ще дойде не по-рано от година и половина. Ние не можем за толкова време да спрем развитието на шахмата, а и не искаме конфронтация", подчерта той.

Според юрисконсулта на федерацията е в това, че ФИДЕ има тромава процедура по признаване на национални федерации. Българска федерация по шахмат 2022 получи лиценз от служебния министър Весела Лечева в края на 2022 г. и още през декември е подала заявление във ФИДЕ. "То обаче ще бъде разгледано едва през този декември", каза адв. Митков.

Oще по темата
Според Васил Антонов проблемът е изцяло във ФИДЕ, която на 17 юни създаде "специална временна комисия" и по този начин управлява дистанционно българския шахмат. Българска федерация по шахмат 2022 единствена от петте не влезе в него, именно с аргумента, че има лиценз за дейност от спортното министерство (ММС). В отговор комисията на ФИДЕ не одобри подадения състав за световното отборно първенство в Бидгошч (Полша, 5-12 септември), начело с Нургюл Салимова, която е категорична, че ще играе само за национален отбор, определен от нейната федерация.

Васил Антонов разкри още, че финансиране за Нургюл ще се осигурява както от федерацията, така и от спонсори, от програмата за високо спортно майсторство и други източници.

Конкретно бе посочен председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, с когото вече вървели разговори. Антонов благодари на Нургюл, че нейният успех привлякъл вниманието на обществеността към проблемите в този спорт и й подари картина на известен плевенски автор "Царицата на плодородието".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Веселин

преди 8 месеца

Каква е тая Българска федерация по шахмат 2022? Да не е нещо като ЦСКА 1948 или Литекс?

16

Анонимен

преди 8 месеца

кои народни деликатеси са допуснали да има 5 федерации и 5-те ли получават пари от държавата

15

ISMET

преди 8 месеца

сега се задават избори и СОКОЛА ЩЕ Я НАПРАВИ РЕКЛАМНО ЛИЦЕ НА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

fallback