С нова кауза се е заел Лазар Радков от инициативата "Капачки за бъдеще", този път е в търсене на доброволци за "Спасителни отряди за бъдеще".

"Спасителните отряди за бъдеще" са доброволни формирования за реакция при бедствия и аварии, които действат под шапката на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на население". Идеята на тези доброволци е те да бъдат обучени от органите как да реагират, да помагат на пожарникарите при наводнения, горски пожари, земетресения и при други аварии. Винаги има хора, които искат да помагат. Практиката е показала, че има множество подобни формирования. В Германия има близо един милион доброволци", коментира Лазар Радков в "България сутрин".

По негови думи е хубаво хората, които помагат, да знаят какво правят, как да бъдат от помощ, а не в опасност за себе си. Трябва и да бъдат добре екипирани.

"За да станат доброволци, трябва да преминат задължително начално обучение, организирано от "Пожарна безопасност и защита на населението", което включва познания и реакции при пожари, наводнения, земетресение. Те са два модула - пожарогасене и аварийна спасителна дейност", обясни Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че подобни формирования с доброволци има почти към всяка община. "Има възможност да се създават частни формирования. Наскоро регистрирахме още едно такова и съм разписал какви са изискванията, какви документи трябва да подготви всеки човек, какви очаквания трябва да има, какви лични ресурси трябва да вложи", каза още Радков, като добави, че постоянно има хора, които се опитват да поддържат уменията си.

Доброволците ще могат да използват и офроуд линейки, които държавата притежава.

Всеки, който иска да стане доброволец, може да се свърже с Лазар Радков чрез лично съобщение в неговата страница във Facebook или на страницата на "Капачки за бъдеще". "Там ще им дадем повече информация и изисквания, които са нужни, за да се включат", отбеляза Радков.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase