Снимка БГНЕС

"Кацнах. Имам среща с бухалките. Това написа във Facebook Васил Божков.

Бизнесменът кацна в 15:01 ч. На ВИП терминала на Летище София го очакват бус на "Охрана на съдебната власт", "Гранична полиция", както и адвоката му - Георги Гатев.

Преди броени минути самолетът на Васил Божков кацна на столичния "Терминал 2".

Пред ВИП терминала има два микробуса на Съдебна охрана и полиция.

По разкази на очевидци - пътници в същия самолет, Божков е пътувал съвсем сам, бил е точно зад пилотската кабина, и е ползвал бизнескласата на самолета.

Вътрешният министър Калин Стоянов по-рано днес обясни, че Божков ще бъде посрещнат, приведен при прокурор, където ще му бъдат повдигнати обвинения, и ще бъде задържан.

БГНЕС припомня, че през януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си.

Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите. По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.

Делото, по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел, е за изнудване. Той твърди, че Борисов му искал 10% от печалбата на лотарията му.

На 18 май т.г. с пост отново в профила си във фейсбук, Божков съобщи, че е "готов да се върне в България като защитен свидетел".


По-рано днес бизнесменът публикува снимка в страницата си във Facebook, на която се вижда, че е в самолет и написа, че пътува за България.

Още по темата

Той е задържан от "Гранична полиция", защото е обявен за издирване. Освен това срещу него има наложен и арест за 72 часа.

След като бъде задържан, Божков ще бъде отведен, за да му бъдат предявени обвинения по три дела. Той ще бъде разпитан и като обвиняем, а след това разследващите ще преценят дали да го пуснат от ареста или да искат постоянното му задържане от съда.

През май, бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. Посланието тогава Божков отправи чрез страницата си във Фейсбук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase