Снимка: БГНЕС

Преди броени минути самолетът на Васил Божков кацна на столичния "Терминал 2".

Пред ВИП терминала има два микробуса на Съдебна охрана и полиция, съобщи БТА.

Още на пистата Божков бе посрещнат от екип на Гранична полиция. Униформените го отведоха за медицински прегледи, както е по процедура, и му връчиха призовката, че е издирван.

По-рано днес бизнесменът публикува снимка в страницата си във "Фейсбук", на която се вижда, че е в самолет и написа, че пътува за България.

Той е задържан от "Гранична полиция", защото е обявен за издирване. Освен това срещу него има наложен и арест за 72 часа.

След като бъде задържан, Божков ще бъде отведен, за да му бъдат предявени обвинения по три дела. Той ще бъде разпитан и като обвиняем, а след това разследващите ще преценят дали да го пуснат от ареста или да искат постоянното му задържане от съда.

През май, бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. Посланието тогава Божков отправи чрез страницата си във Фейсбук.

В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до ОАЕ

През февруари Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи, сред които и Васил Божков.

Едно от делата срещу бизнесмена е за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности. Другото е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков има и трето разследване, като прокуратурата твърди, че той е виновен за побои, закани за убийства и убийства.

Освен в списък на Великобритания, името на Божков се появи и в първия списък "Магнитски".

Адвокатът Георги Гатев, който защитава Васил Божков, дойде на летище София, за да посрещне бизнесмена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase