Снимка: Facebook
fallback

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа бизнесменът Васил Божков, който от доста време бе в Дубай.

Не закъсня реакцията на МВР, като вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред журналисти, че Божков ще бъде поет от полицията на летището. "След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", подчерта Стоянов.

Още щом кацне на летище София  - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокатда му бъде повдигнато обвинение , да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста, съобщава БНР.

Oще по темата
В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - Престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите  през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори, пише в свой материал националното ни радио.

Божков от своя страна твърди и че бил жертва на престъпление - че  е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и  Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

197

ПППП

преди 9 месеца

Поредната промяна от пришълците бе изпълнена. Работят хората неспирно.

196

Божков към затвора

преди 9 месеца

Божков се издъни и го връщат. Имаше едината задача поставена от Кремъл да държи и репресира енергията в ФК Левски, така че да е под контрол. По негово време клубът е с най-слаби резултати, и трупа дългове след дългове с идеята народа подкрепящ клуба да бъде обезверен а накрая клубът да бъде фалиран. Да ама Не!. Какво стана? Само малко след като олигарха репесулник от бившите тайни служби се махна, и клуба направо се възроди. Хората дойдоха и от север и от юг и идеята на в ФК Левски отново оживя.

195

Бизнесмен

преди 9 месеца

Много са ви стари новините. Човекът кацна благополъчно, а сега прокурорите мислят с какво е нарушил закона им. Те нака да си го разпитват но за Бойко Борисов, Владкото му Горанов и онази от прокуратурата им. И тя ли му е била любовница. Не е лошо човек да има любовница, а те го изкараха престъпник. При това, ръководител на ОПГ. Познавам един от бившите му опранители. Приятел ми е. Той си няма любовница.

fallback