Снимка БГНЕС

От тази есен магистрала "Хемус" отново ще се строи активно.

Това обяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков пред Нова тв.

Строителството ще стане възможно с решение на Министерския съвет, което да санира сегашните договори, възложени по инхаус процедура, разясни той.

"Хемус" е показателен пример как не трябва да се строи магистрала, посочи министърът. Довършването й беше възложено през инхаус процедури за близо 3 милиарда лева. Инхаусът е процедура, в която държавата възлага на своя фирма, която да може да изпълни строителството сама. А в случая Автомагистрали е превъзложила на други 150 фирми.

Последните 2 години и половина по "Хемус" реално не се строи, защото нито един министър не е имал смелостта да поеме фактите. Възможностите са държавата да поеме риска да загуби тези 3 милиарда лева или да търси начин да санира допуснатите закононарушения, така че да продължи строителството по вече сключените договори.

Още по темата

По-късно есента е възможно да се строи отново, каза Цеков. "Ще предложим решение на МС, което да даде възможност. Сроковете са за 4-5 години. Надявам се, че за 4 години участъците ще могат да бъдат обявени за експлоатация. Ако се развърже възелът, в рамките на две години може поне до трети участък, което са около 80 километра, да са изградени", посочи той.

Министърът коментира и демонстрираните от служебния министър Иван Шишков ядки от строителството на магистралите, взети за да се провери качеството. Според него те не са взети по правилната методика, за да дадат неоспоримо доказателство за качеството, и заради това сега отново регионалното министерство започва обследване на пътищата.

Сегашното решение за "Струма" да минава в едната посока по Кресненското дефиле, а в другата над него не е икономично. Търсим възможност сегашният път да се запази като локален, а магистралата да се изнесе, каза още Цеков. Единственият одобрен от ЕК вариант през годините е за тунел, от който обаче държавата се е отказала, добави регионалният министър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase