Снимка: БГНЕС

От началото на годината са разходвани едва 244 млн. лв. за основни ремонти и изграждане на нови пътища при предвидени в бюджета над 2 милиарда, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Търговище.

Това по думите му показва липса на планиране и на готови проекти, по които да се работи, както и липса на обществени поръчки, които да са възложени, така че да се осигури фронт.

"В продължение на години пътищата се строяха по два механизма - инхаус и договори за текущи ремонти и поддръжка", посочи министър Цеков. Според него и двата механизма противоречат на основните принципи на правото.

"Те бяха преустановени преди около две години, но оттогава насетне държавата забуксува и не може да излезе с една кохерентна обезпечена работна инвестиционна програма за следващите години. Нашата амбиция е първо да направим ясна програма за следващата година. До края на тази година ще бъдат обявени нови обществени поръчки за обекти за над милиард и половина лева за основни ремонти и изграждане на нова пътна мрежа, и след това ще си направим седемгодишната стратегия както законът го изисква", добави министърът, цитиран от БТА.

На въпрос какво се случва със строителството на магистрала "Хемус", министър Цеков заяви, че "Хемус" ще я има. Той обаче отбеляза, че матистралата е започнала да се строи в разрез с всякакви норми на право и морал.

"Сега бих казал, че имаме план, имаме една работна група, която очаквам до края на лятото да предложи решение така, че "Хемус" да може да се строи и да се случи в рамките на следващите години", отбеляза министърът. По думите му в момента има ясна визия и ясен фон как може да се излезе от ситуацията със строителството на автомагистралата.

Министър Цеков каза още, че за ремонта на пътя Русе - Бяла, както и за обхода на Бяла в момента тече проектирането. "Очакваме разрешение за строеж за първия участък, който е около шест километра и половина през месец октомври. Тогава ще може да се открие и строителна площадка. Що се касае до участъка от Бяла до Велико Търново, през тази година ще пуснем обществена поръчка за него", допълни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase