Снимка: БГНЕС

Алексей Петров – една от най-известните и противоречиви личности в последните 2 десетилетия у нас, бе застрелян около 12,20 часа в столичния кв. "Драгалевци".

При стрелбата пострада тежко и жена, която бе откарана в "Пирогов" в тежко състояние.

Пътят за хижа „Алеко“ в района на „Драгалевци“ е блокиран от полицията, която разширява периметъра на оглед. Образували са се задръствания.

Още по темата
По първоначална информация на изходите на София има засилено полицейско присъствие.
 
Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен, като през 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба "Сигурност", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма,  където сред колегите му са  Златомир Иванов – Златко баретата и Братя Галеви. Напуска системата по собствено желание.

През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса.

Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление "Т". Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Бил е съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, като на 31 август 2009 г. напуска ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан по време на операция "Октопод”. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

На 7 февруари 2011 г. СГС изменя мярката му за неотклонение “домашен арест” на “подписка”. Според мотивите на съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколeбани. На 15 февруари 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава мярката за неотклонение.

През октомври 2011 г. Алексей Петров е кандидат за президент заедно с Николай Георгиев като вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет на 15 август 2011 г.

Алексей Петров оцеля в 3 опита за атентат срещу него

През март 1999 г. Алексей Петров е ранен в крака от куршум в ресторант  "Перла" в Драгалевци. Тогава официално е констатирано, че стрелбата е случайна, а той е ранен от рикоширал куршум. Тогава соченият за стрелец срещу него Кирил Киров-Японеца декларира, че е стрелял погрешка.

Вторият и станал най-известен неуспешен атентат срещу него е извършен на 14 август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак". В този ден пред басейна "Спартак" Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите му не са открити.

В интервю за столичен ежедневник американският журналист Джеф Стайн цитира извадки от секретен доклад, в който пише, че Петров имал реални шансове да бъде назначен за директор на НСБОП.

Сред версиите за покушението над нещо са още разчистване на сметки при преразпределението на охранителния бизнес и застрахователния бизнес.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен срещу него неуспешен атентат
в кв. "Кръстова вада" в София. Срещу колата му е стреляно с два гранатомета. Криминалистите са категорични, че единствено това, че килърите са стреляли от близко разстояние, е спасило бившия съветник от ДАНС, тъй като снарядите не са успели да се активират при съприкосновението си с колата.

Двата гранатомета, с които е стреляно по колата на Алексей Петров, са произведени в България, показва извършената експертиза. Оръжията, намерени в района на опита за покушение, са десантни гранатомети РПГ-22. Те са произведени в България и с тях може да се стреля само веднъж. Специалисти обясняват, че РПГ-22 е лесно за пренасяне, но не се отличава с висока точност.

На 13 ноември същата година той обявява награда от 100 000 долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата.

На 7 декември същата година се появи информация, че е стреляно по офис на Алексей Петров. Официалната информация от МВР гласи, че към 17.45 часа, на тел. 112 е постъпил сигнал за възникнал инцидент на столичния бул. „Черни връх“, при който са се чули изстрели. Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията, районът е отцепен. При атаката няма жертви.

По-късно тогавашния директор на СДВР Младен Младенов посочва пред медиите, че няма информация да е стреляно по хора на Петров.

Алексей Петров е убит на 16 август 2023 година при четвъртия атентат срещу него.

Общ преглед

Прякорът му е "Тракторът". Според приближените му, той е наричан така, защото никога не е отстъпвал назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase