Снимка БГНЕС

Най-голямото постижение от този бюджет, е че отмени апокалипсиса, който служебният кабинет очертаваше –фалит на държавата и 6,7% дефицит.

Това каза пред Нова тв депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

По думите му парламентът е приел балансирана финансова рамка.

Още по темата

„Да, много неща, които искахме да влязат в бюджета, не се случиха, като реформата за изсветляване на ресторантьорския бизнес. Мярката с касовите бележки имаше за цел парите, които ги даваме с плащането на нашата сметка, ресторантьорите да ги внесат в държавата, а не да си купуват скъпи коли с тях. Нямаше мнозинство за приемане на тази реформа. „Възраждане”, ГЕРБ и ИТН гласуваха „против”. Не мина и реформата с изискването за плащане на заплати по банков път. Служителите в този бранш един ден ще искат справедливи пенсии. Как да стане, като не са се осигурявали на реалните пари?”, каза още той.

„По време на гласуването в пленарна зала направихме много ключова реформа. Създадохме т.н базова сметка. Така хората, които си получават заплатите, пенсиите и стипендиите, ще могат да си извадят такава сметка, която няма такси от банкомат на съответната банка. Тази реформа влиза от 1 септември”, поясни Сабрутев.

По думите му ще има рекордно увеличение в сектор „Образование”.

Като други цели той посочи: „ Увеличение на заплатите на учителите в училищата и детските градини. Изграждане на нови училища и градини. Целта ни е учениците да учат само в 1 смяна. Тогава ефективността на обучението е много по-голяма”, поясни Сабрутев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase