Снимка: БГНЕС

Бюджетът за 2023 г. е изпълним в този му вид, успяхме да защитим голяма част от мерките, които са свързани със събирането на приходите, а разходната част е съвсем разумно направена, обяви в предаването „На фокус“ по Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев.

Със сигурност не е бюджет тип "затягане на коланите", но е един съвсем нормален бюджет, в който всяка сфера е финансирана, добави министърът. Общо около 250 млн. лв. допълнително са отделени за увеличение на заплати в различни сектори, каза Василев.

Въпросът не е дали бюджетът е раздут, или не. Въпросът е какво получаваме насреща. Давам ви пример – вдигаме заплатите в МВР с 10 %, даваме 150 млн. лв. повече. Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери в селата? Ще получим ли патрули? Ще получим ли по-добро опазване на сигурността, така че да не се продават наркотици по дискотеките и около училищата? Ще получим ли по-добра сигурност? И тъй като на тези въпроси не беше отговорено, в проекта на бюджет не фигурираха тези средства за МВР. Парламентът е решил, че въпреки че няма отговор на тези въпроси, те са готови да дадат допълнително средства на системата на МВР, посочи финансовият министър.

Бюджетът е в рамките на 3-процентния дефицит, заложени са всички основни политики. Заложени са над осем млрд. за капиталови разходи. Подкрепени са всички сфери, в това число, въпреки че има някои брожения, и в сферата на културата, заяви Василев. По думите му бюджетът за култура не е намален, напротив, по-висок е спрямо 2022 г.

Финансовият министър заяви още, че служебното правителство не е започнало предоговарянето на някои клаузи по Плана за възстановяване и устойчивост. Няма нищо ново, договорено с Брюксел, на базата на решението на парламента. И сега ние трябва в много кратки срокове – август и септември – да приключим това предоговаряне. Освен това имаше ненаписани закони. Сега тепърва Законът за енергетиката, който е един от основните закони за второто плащане по Плана за възстановяване, излиза на обществено обсъждане, добави Василев.

В бюджета е предвидено, че второто плащане по Плана трябва да дойде до края на годината, което означава, че до края на септември трябва да бъде прието законодателството, посочи още министърът.

Той коментира, че по време на дебатите в зала са се защитавали корпоративни интереси затова определени партии са били против приемането на данъчните закони, които са били заложени в бюджета. Василев каза, че единствената мярка, която не е била приета, е била във връзка с това да можем да си тръгнем от заведение без да си платим сметката ако не получим касов бон.

Още по темата
Според него, спирането на дерогацията, което беше коментирано по време на заседанието на комисията по бюджет и финанси, е било самоинициатива и няма отношение към бюджета. "По-скоро има отношение към стабилността на снабдяването с горива. За една седмица да смениш източника на петрол, който се ползва за цялата икономика на държавата не е разумна мярка. Трябва да има някакъв преходен период", смята той.

Политическото сътрудничество с ГЕРБ той оцени като "трудно". "Мисля, че има ясно осъзнаване, че трябва да се работи по някакъв начин. Не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е", обясни той.

Василев коментира и предложенията за промени в конституцията. "За мандатността на кметовете много държа да се случи", призна Василев, но уточни, че за това са нужни 160 гласа и предстои да се види дали това ще се реализира.

"Мисля, че по-обединяваща дата от 24 май за национален празник няма. Много за това съм 24 май да е национален празник", каза още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase