Снимка: БГНЕС

Подкрепяме идеята за допълнителни държавни изпити, за да могат ученици, които са завършили, да получат по-високи оценки за кандидатстване в университет, каза пред журналисти на семинар в Старосел министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Ще подкрепим промяната и дано се случи в парламента, като ще е свързана с допълнителни зрелостни изпити за ученици, които са завършили и смятат, че техните оценки от матурите са прекалено ниски и искат да получат по-високи оценки, за да кандидатстват в университет, обясни министърът.

Той уточни, че това предложение е внесено в Народното събрание и се обсъжда в Комисията по образованието и науката.

Ако стане промяна в законодателството, ще се даде възможност за явяване на такива зрелостни изпити, може би на поправителната сесия на ученици, които са завършили в предходната година и искат да покажат по-висок успех и бал при кандидатстването в университетите. Те ще получат удостоверение за положен зрелостен изпит, но няма да бъде променена оценката в самата им диплома.

Работи се за създаване и на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване, каза още министър Галин Цоков в Старосел. По думите му целта е тази възможност да се даде още от тази учебна година, като датата ще е най-вероятно през септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

"Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием", уточни проф. Цоков. Той поясни, че те ще могат да влязат в съответно училище само, ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

"При форсмажорни ситуации, както бяха наводненията през тази година, ще се издава заповед за провеждане на изпита след седми клас на друга дата", каза министър Галин Цоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase