Снимка БГНЕС
fallback

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2023 г. бе приет на първо четене за рекордно кратко време. Само час и половина бе нужен на депутатите, за да подкрепят вдигането от 1 август на минималните осигурителни вноски със 70 лв. Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лв.

След месец най-ниският праг ще е 780 лв. и за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Втората година от майчинството отново ще се изравни с минималната заплата. Това ще важи със задна дата - 1 януари 2023 г. 780 лв. ще е и обезщетението за бащите, които имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, пише "24 часа".

Освен това в бюджета са предвидени и парите до края на годината за увеличението от 1 юли на пенсиите с 12% до края на годината.

Този бюджет не предлага промяна в политиките и доходите и не помага на хората да решават кризите и да преодоляват трудностите си. БСП счита, че е необходимо да бъде установен механизъм със средната или с минималната работна заплата и всички да се осигуряват на реалните си доходи, каза бившият социален министър и депутат от БСП Георги Гьоков. И отново обясни, че ще внесат своите предложения между първо и второ четене. Соцлидерката Корнелия Нинова попита защо отнемат правото на пенсионерите и децата да обжалват решенията на НОИ без съдебна такса.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото той е нужен. За следващата година не може да разчитате на нашата безусловна подкрепа. Това каза бившата социална министърка Деница Сачева по време на дебатите на първо четене в парламента.

Според нея пенсионно осигуряване започва да има данъчен характер. Вече над 10 млрд. лева идват от данъци, каза още тя.

Пенсия у нас се взема средно 21 г. и 4 месеца, а средна възраст на пенсионерите е 73 г. и 5 месеца. Сега тя се получава с шест месеца по-дълго. Преди 10 г. пенсиите са се плащали средно 20 години и 8 месеца.

Тя обърна внимание, че 40% от младите са на мнение, че не е престъпление да се работи без трудов договор.

ГЕРБ-СДС е против социални плащания да се обвързват с минималната заплата, защото това би оказало много сериозен натиск върху увеличаването ѝ.

Сачева обясни, че между първо и второ четене ще внесат вдигане на заплатите на служители в НОИ, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.

Трябва да си дадем сметка, че предвид кратките срокове липсват реформи в този бюджет. А в управленската програма на кабинета "Денков-Габриел" е заложен цялостен преглед на пенсионната система, учителския фонд, вдовишките добавки и категорийните работници, обясни Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Освен това ще се въведе и формула за определянето на максималния осигурителен доход, който до края на годината ще остане 3400 лв.

Бюджетът на ДОО е неадекватен и неотговарящ на реалностите на обществото, каза Ангел Георгиев от "Възраждане". Според него ПП откраднали социалната политика на БСП и започнали да водят социална политика с "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Това е начинът, по който ще процедират коалиционните партньори - "едно голямо няма нищо", каза още Георгиев.

От ДПС отново обърнаха внимание на увеличаването на минималните вноски на земеделските стопани и производители. За година те ще трябва да внасят по 3000 лева, без да броим таксите за счетоводител. Разберете, че те не искат да плащат по-малко, но това е непосилна сума за тях, каза Севим Али от ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 месеца

Хората осигурявали се на максимума сега са с пенсия от над 2700 лева. Това достойно ли е или не е... За по-висока пенсия трябваше много отдавна дс вдигат ежегодно максималния осигурителен праг и сега тези хора можеха да получават и по 5-6 хиляди лева пенсия. Естествено,че който е укривал доходи сега няма да получава достойна пенсия.

13

Анонимен

преди 10 месеца

Няма индивидуална партида, но има индивидуален коефициент, който е по-добър вариант от индивидуалната партида. С тези партиди започвате ли да осъзнавате какви пенсии ще получавате от частните фондове за родените след 1959 година? Май не осъзнавате, ако още си искате партидите.

12

Анонимен

преди 10 месеца

Уф, още един, който понятие си няма от смисъла на швейцарското правило.

fallback