Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Предложението за въвеждане на задължение за изплащане на дивиденти само чрез превод и платежна сметка е едно добро предложение с оглед борба със сивата икономика. Ние подкрепяме мярката, но е нужно да има стойностен праг на същественост, за да не се пречи на тези хора, които еднократно, годишно получават дивиденти с много нисък размер. Въвеждането на задължението изплащането на трудовите възнаграждения да става само по банков път във всички средни и големи предприятия ще затрудни земеделските производители и работодателите в малки населени места, където няма добре развита банкова инфраструктура. Това каза Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Проектът за бюджет бе подкрепен от всички работодателски организации най-вече заради най-важната цел, която имаме - членството в еврозоната. Този трипроцентен дефицит е показателят, който ни позволява да се стремим натам. От съществена важност е и запазването на данъчния модел, за което настояваме, каза гостът.

"Трябва да даваме ясни политически сигнали за влизането в еврозоната".

Обичайно промените в данъчните закони предшестват приемането на Закона за държавния бюджет. Сега, поради липсата на време, те са едновременно с него. Възраженията на работодателите касаят въвеждането на задължението изплащането на трудовите възнаграждения да става само по банков път във всички средни и големи предприятия, каза гостът. По думите му това не е нова идея, като голяма част от заплатите в тези предприятия вече се изплащат по този начин, но проблем ще възникне в населени места, където няма добре развита банкова инфраструктура, както и при земеделските производители, например, където се плаща дневно.

По повод предложението за изплащането на дивидент само чрез превод и платежна сметка гостът каза, че това е едно добро предложение с оглед борба със сивата икономика. Често се теглят дивиденти в брой, след което се изплащат в брой, в плик, на служителите. Това, което е притеснително и е получено като становище от Централния кооперативен съюз, е, че доста голям проблем има при член кооператорите, защото това са възрастни хора, които често нямат дори банкова сметка, а и получаваната от голяма част от тях сума е под 50 лв. годишно. Ние подкрепяме мярката, но е нужно е да има стойностен праг на същественост, за да не се пречи на тези хора, които еднократно годишно получават дивиденти.  

Основната обструкция на синдикатите на фона на факта, че КТ "Подкрепа" не е подкрепила проектобюджета, е, че не се увеличава минималната работна заплата от 1 юли. "Мнението, което многократно сме изразявали, е, че механизмът за формиране на МРЗ де факто противоречи на европейската директива за адекватни и справедливи минимални работни заплати. Ние сме сезирали и международната организация на труда. Тук не е въпросът на числото, а в това какви показатели се взимат пред вид, когато се определя равнището на минимална работна заплата. Въпрос на формула".

Имаме сериозни резерви относно бюджета на държавното обществено осигуряване и най-вече във връзка с разходите за пенсии, каза още Попдончев. "През 2022 година се направиха редица промени в осигурителната система. Пенсиите първо не се осъвремениха по швейцарското правило, след което се увеличиха с 10 на сто, към тях се включи и Covid добавката от 60 лева. Минималният размер на пенсия за осигурителен стаж и възраст скочи с 26,2% на 467 лв. Социалната пенсия за старост се увеличи с 45,3%. Максималният размер за получаване на една или повече пенсии без добавките с тях се увеличи първо с 33% от 1500 на 2000, а от 1 октомври 2022 година на 70% до 3400 лева. Тук трябва да обърнем внимание, че всички разходи за пенсии и добавки в бюджета, който предстои, надхвърлят 19 млрд. лева. Само преди 5 години, 2017 година, те бяха под 10,5 млрд. лева. Ние имаме близо два пъти увеличение за този период. Рязко се увеличава дефицитът в пенсионната система. Преди пет години имахме близо 4 млрд. дефицит в пенсионната система, а сега се предвижда 10 млрд. лева, като само във фонд пенсии е 60 на сто".

"Нужен е дебат за дългосрочното финансиране на пенсионната система система. И сега предстои гласуване на този бюджет в пленарна зала и от сега знаем, че ще има политически партии, които ще настояват за още по-големи разходи в пенсионната система и призоваваме за разум".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Стареца

преди 7 месеца

Има решение за пенсиите.Всички работещи държавни пенсионери получават заплата и пенсия.Щом държавен служител излиза в пенсия да има възможност да избира:или остава на държавна работа без да получава пенсия и да увеличава стажа си или да излиза в пенсия и да освобождава място за младите.Ако иска да работи- само в частни фирми и тогава да получава и пенсия.Тогава ще видите колко милиарда ще спести хазната.Това ГОРЕ всички го знаят,но никой не смее да го предложи.Защо ли?

39

До 39

преди 10 месеца

Щом си работил за тая държава, трябва да взимаш пенсия. Друг е въпроса, че тука на пенсия е много трудно да разчиташ. Просто държавата си мисли само за олигархията от 30-тина години.

38

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 30 Явно и ти си завършил някъде около Харвард. Масово фирмите плащат по банков път официалната част от заплатите и останалата "под масата". Меко казано мярката е глупава. Проблемът е, че колкото и да внасяш в общия кюп, накрая ще получаваш почти колкото останалите. Да се махне социалната пенсия и соц.плащания! Внасял, не внасял получаваш пенсия. Децата ти в чужбина, пак получаваш пенсия. Нямаш деца или те не искат да работят. Пак получаваш пенсия. Справедливост отвсякъде.

fallback