Снимка: Pixabay
fallback

Българинът използва средно по 180 найлонови торбички на година, което е с 80% повече отколкото останалите европейци.

3 юли е един от дните през годината, в който екологични организации призовават да се замислим всеки път, когато в магазина ни попитат: „Желаете ли торбичка?“.

Природозащитниците не спират да алармират за пагубните последствия от разпространяването на пликове от полиетилен за околната среда и биологичното разнообразие.

Пред Радио София, Рада Бонева - авторът на блога thriftsheep.com и създател на подкаста за по-зелен начин на живот обясни, че за последните пет години в Европейския съюз се наблюдава намаляване на употребата на найлонови торбички с между 5% и 7%.

„Моето наблюдение е, че при по-младите хора има голяма осъзнатост. Аз виждам положителна промяна. Относно цялостното ни потребление това се случва много по-бавно. Процентно в Европейския съюз също се наблюдава спад на употребата на торбички и еднократни пластмасови артикули“, добави Бонева.

По думите й е разочароващо, че директивата за пластмасовите артикули у нас още не е приета.

Алтернативата на пластмасови продукти, като четки за зъби например, става все по-достъпна, тъй като има търсене, отбеляза Рада Бонева.

„Пластмасата сама по себе си не е лош материал, тя ни заобикаля навсякъде. Проблемът е в еднократната пластмаса“, каза тя.

Според нея е по-добре да започнем с малки стъпки намаляването на употребата на пластмасови продукти. В основата е философията – "намали – използвай отново – рециклирай".

„Винаги съветвам хората да се замислят кое генерира най-много отпадък в тяхното ежедневие. Например автоматите за вода, които на много места са с малки чашки, но ако ти си на тази локация всеки ден, какво пречи да си занесеш керамична? Същото важи и за приборите“, каза Бонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 10 месеца

И ще продължаваме да си ги ползваме, дори и само за това Урсула да се изприщи.

86

Анонимен

преди 10 месеца

"След 1989 г. торбички вместо хартия уж за да не сечат гори" - Мислиш ли, че на мафиотите от 90те им пукаше за горите? Та те точно тогава запонаха поголовна сеч, която продължава и до днес. Започнахме да внасяме торбички, защото таква беше модата и в другите държави. И сега се зариваме с ненужна техника и с все по големи телевизори дето трябва да си въртиш главата, за да ги гледаш, защото такава е модата в напредналите държави.

85

левче

преди 10 месеца

кесийката, ама и контрол и акцизи на ония фабрики дето ги бълват

fallback