Снимка БГНЕС
fallback

Строителни компании започнаха да прекратяват едностранно договори за покупката на жилища "на зелено", ако клиентът откаже да подпише анекс с актуализирана нагоре цена. Нарушението в случая е това, че в договора няма инфлационна клауза. От "Асоциацията за защита на потребителите" са сезирани за много такива случаи, съобщава "Сега".

Собствениците на имоти са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и голямата инфлация, а сега строителите настояват за индексация на договорената в тях цена заради повишени разходи за енергия, горива и строителни материали вследствие на тази война.

От "Асоциацията за защита на потребителите" дават пример с изграждането на жилищен комплекс в София от конкретна компания. "Ако откажеш анекс на договора, в който е актуализирана цената на имота нагоре, от фирмата директно прекратяват договора едностранно и информират, че ще върнат парите. Това е неравноправно действие при положение, че липсва подобна клауза в споразумението, която да е свързана с инфлационни процеси. Клиентът или потребителят е ощетен, тъй като реално се явява първоначален кредитор на строителната компания", коментира Пейо Майорски, председател на АЗП.

От АЗП настояват Комисията за защита на потребителите да се заеме с тези случаи, защото са нарушени правата на гражданите.

Според тях, най-често става въпрос са хора без търговски опит, а договорите на "зелено" са едни от най-сложните в правния и търговския мир в страната. Много често строителите или брокерите на недвижими имоти залагат клаузи, които понякога не влизат в действие, но в извънредна ситуация като тази с пандемията, войната или инфлацията, показаха слабостите в тези споразумения. Затова е необходимо потребителите да бъдат защитени при покупката на ново жилище на много ранен етап, смята Майорски.

Потребителите трябва да знаят, че когато строителят не е изпълнил свое задължение по договора с купувача, в зависимост от вида на неизпълнението, купувачът може да развали договора и да иска от съда да му присъди уговорените неустойки. Още при подписване на предварителния договор трябва да се внимава по какъв начин са уговорени неустойките за неизпълнение.

За предпочитане е да се уговарят твърди цифри, като например 10 лева на ден за всеки ден забава, или наемната цена на закупувания недвижим имот, например 500 лева на месец. В практиката уговаряните неустойки обичайно са в процент от стойността на „неизвършените строителни работи", а каква е тази стойност е трудно да се установи.

Според Майорски е добре да се ползва услугата на специалисти по вещно право - адвокати,  в процеса по сключване на сделки с недвижими имоти. Това осигурява в най-висока степен сигурност, че сделката ще бъде сключена при максимално ясни, прозрачни и добри за клиента условия.

В момента повечето строители и брокери, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, не притежават нужната квалификация да консултират клиенти по всякакви правни въпроси, свързани с придобиването и разпореждането с недвижими имоти, посочват от АЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

про

преди 11 месеца

все някой трябва да плати милиардите изхарчени от европа за войната.

72

Петър

преди 11 месеца

Купувайте къщи, има все още места дворове и/или къщи в София, някои са на цена на панелка.

71

РРР

преди 11 месеца

До АнонименАко чакаш да купиш вече построено, дори да приемем по-високата цена, реално няма нищо свободно. Рядко в една сграда има повече от 2-3 хубави апартамента и се купуват още на идеен проект.

fallback