Снимка: БГНЕС

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA.

Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността.

Още по темата

Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй” разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво. При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с Уестингхаус за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 5 май, са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase