Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Гунчо

преди 10 месеца

Колкото и да му плащаш на българина,все недоволен.И те краде като за последно,Много скоро нещата ще се променят както е редно.Съвестните и отговорни работници и служители ще си получат това което заслужават,и обратното.

205

Пълен смях

преди 10 месеца

Гледам скоро ревящи работодатели в Хасковска Област - давали в завод за заварчик или шлосер 3500лв и нямало кой да работи. Да ама хора са отишли и са проверили и не била 3500 чисто, ми 2000 бруто, ама не била чиста, ами излизала 1500 чисто. Можела евентуално някой ден да станела 3500 като фримите си стъпели на краката. Значи все пак не е 3500лв. Ами защо само до преди 5 години не давахте не 500-700лв, а примерно 1500 на онзи стандарт?!?!? Сега уж дават хиляди и пак няма кой да бачка...ганьовщина

204

Ха ха!!!

преди 10 месеца

*** внасяйте бе! Кой ви е спрял? Само че един (от каквато и да е националност) кадър, било то и подготвен, няма да стои и секунда тук, като разбере че пак в ЕС, в завод в Германия ще взема 2000 евра...

fallback