Снимка БГНЕС

БСП имат съмнения, че през миналите месеци служебното правителство си е позволило да ползва средства от фискалния резерв на страната, обяви на брифинг в парламента Румен Гечев.

От БСП искат от финансовото министерство и БНБ да предостави справка какво е състоянието на резерва и Сребърния фонд.  Според информация на левицата за март от резерва са похарчени 1,5 млрд. лева, а за април - 2,8 млрд. лева. Общо - около 4 млрд. лева.

Малко по-рано на блицконтрола в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова зададе същия въпрос на служебния министър по труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Още по темата
Според Нинова предложението на служебното правителство в законопроекта за удължаване на бюджета да отпадне забраната за използване на средствата от Сребърния фонд и парите по програми и проекти на ЕС, е тревожно.

Тя изрази съмнения, че служебното правителство вече е изхарчило средства от резерва, а сега със задна дата иска позволението на Народното събрание.

Според последвалия отговор от финансовото министерство данните показвали, че за нито един период през март и април наличностите не са по-ниски от законово определения ограничител.

От ведомството на Велкова посочват, че средствата от Сребърния фонд и по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди.

От БСП заявиха, че въпросът предстои бъде повдигнат в бюджетната и икономическата комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase