Снимка БГНЕС
fallback

Поскъпването на тока с 3,6% от първи юли е възможният минимум. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов след заседанието на комисията.

То уточни, че не можело да се мине без промяна на цените на тока, тъй като разходите на електроразпределителните дружества за развитие и поддържане на мрежите са се увеличили.  

"Всички знаят, че цените на металите и другите материали, използвани от мрежите, поскъпнаха прекалено много. Ние сме достигнали до минимума в това повишаване", заяви Иванов.

Електроенергията за домакинствата е осигурена, тя е от АЕЦ "Козлодуй", от двете американски централи и от вецовете на НЕК, каза Иванов. Той заяви, че едната американска централа - "КонтурГлобал Марица-изток 3" ще участва на регулирания пазар до 22 февруари 2024 г., когато изтича 15-годишният договор за изкупуване на електроенергията й от НЕК.  

Oще по темата

Предложенията за цени на тока от 1 юли на експертите на КЕВР е средно увеличение на цената от 3,63%. За клиентите на "Електрохолд Продажби" то е 3,44 на сто, за битовите потребители на "ЕВН България Електроснабдяване" - 3,41%, а за тези на "Енерго-Про Продажби" -  с 4,24 на сто.

По време на откритото заседание днес от НЕК заявиха, че отпадат, с изтичането на договора с "КонтурГлобал", 1500 мегавата  мощност, която се активира в пиковите часове. Предвижда се да бъде заместена от ПАВЕЦ и компанията поискаха увеличение на количествата за регулирания пазар.

От няколко ценови периода назад са подценени количествата електроенергия за крайните снабдители - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про", смятат от НЕК. Имало недостиг на 400 000 мвтч, който в последните месеци се отразява тежко на компанията, тъй като тя трябва да осигурява тези количества, които са над предвидените от КЕВР, а фонд "Сигурност на електроенергийната система" щял да откаже плащането на компенсации.  

От КЕВР обаче контрираха, че не е подценено потреблението на домакинствата. Пламен Младеновски, шеф на дирекция дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в комисията, заяви, че крайните снабдители купуват огромни излишъци и настоя  да не се помпи регулирания пазар и да се предизвиква недостиг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Корпо

преди 10 месеца

Защитник на корпоративни интереси! Каквото му поискат директно одобрява. Ама нали трябва да се компенсира неплащането к краденето на ток. За едно и също потребление на 1 работещ уред -хладилник с фризер сметката нон стоп се движи от обикновено5.90-6.20 до. 9.80 лв после да ми обясняват че не надписват сметките.

7

Ток и жица

преди 10 месеца

Един "Цанков камък" на шията и скок.

6

Анонимен

преди 10 месеца

Разпределителни им табла жици и стълбове са от преди 90та година с кво се охарчиха

fallback