Снимка: Pixabay

Фермери излязоха на символичен протест и изляха мляко на пътя, пише "24 часа". Производителите от Южна България са решили да подаряват млякото си заради ниската му изкупна цена.

По думите на фермера Петър Карадамянов цени от сорта на 45-50-60 стотинки са нереално ниски. С най-голямата си наглост една от мандрите, която преля чашата, обяви от днес за утре, че прекратява да взима млякото и ние останахме в безтегловност, допълни той. Производителят отправи апел към колегите си, в знак на протест срещу ниските изкупни цени, да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората в нужда.

По думите на млекопроизводители причината мандрите да свалят толкова ниско цената на суровината е спекула, задкулисни игри и нерегламентиран внос от Украйна и Полша. Няма как мляко, което при нас го изкупуват за 50 стотинки, да ни казват, че отвън идвало още по-евтино, посочват те.

Още по темата
Ние си имаме и работници. Сутрин, като отидем при тези работници, те чакат. На 15-и и 30-и те трябва да си вземат заплатите. Какво правим? С тези 50 стотинки не знаем изобщо какво да плащаме - фуражи ли да плащаме, ток ли?!, заяви млекопроизводителят Тодор Димитров.

Протестиращите искат държавата да ограничи вноса на прясно мляко и да се намеси на пазара като въведе минимална изкупна цена от 1,50 лв. за литър. Според тях в противен случай ще бъдат принудени да фалират и да продадат животните.

По думите на Стефан Трендафилов няма никаква логика в магазина млякото да е над 3 лева, а изкупната му цена да е 50 стотинки. Надценката е безбожна, допълни той.

Протестиращите подчертаха, че възнамеряват да блокират пътища. Те обявиха, че подготвят национална стачка след 10 дни, ако исканията им не бъдат чути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase