Снимка БГНЕС

Служебният кабинет пусна за обществено обсъждане обявения преди време закон за таван на надценката. Той предвижда основни храни да се продават с 10% надценка.

Точният списък със стоките ще се определя от министъра на икономиката. Законът ще важи 6 месеца след приемането си, очаква се да обхванe храни като ориз, брашно, хляб, свинско и пилешко месо, кайма, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло, олио, захар, боб и храна за кърмачета.

Храните са от малката потребителска кошница, а надценка от 10% за тях ще слагат само търговците с годишен оборот от над 30 млн. лв. през предходната календарна година. Те ще определят минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Този продукт ще е с таван на надценката от 10%, като тя се прилага преди начисляване на данък върху добавената стойност. Припомняме, това бе една от мерките за борба с инфлацията, която предлага кабинетът.

Още по темата
Продуктите не трябва да са имитиращи, трябва да са поддържани в достатъчно количество в търговските обекти и да се предлагат без прекъсване.

При изчерпване на количествата, ще се предлага друг продукт от същия вид, е записано още в проектозакона. Избраните храни ще са със специален етикет. За тях търговците няма да имат право да издават фактури за обратно начисляване.

За спазването на закона ще следи Комисията за защита на потребителите. Ако търговците нямат определени продукти с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за миналата година. Глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв., е наказанието при липса на наличност на тези продукти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase