Яйцата са може би най-важната храна на трапезата за Великден. Защо тази година цената им скочи значително?

"През последните 20 години цените на яйцата са нормални. Те се определят от пазара. През последните два месеца те останаха на постоянни нива и са едни от най-евтините в ЕС", заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че по кода на яйцата можем да разберем от коя държава произхождат те, както и по какъв начин са произведени.

"Всички яйца в България, независимо от технологията на производство, имат високи качества и приблизително еднакви вкусови качества", подчерта гостът. Гълъбов беше категоричен, че у нас "има достатъчно местно производство за задоволяване на родния пазар".

"Ние сме и страна, която изнася около 30 на сто от продукцията си. Най-често у нас влизат яйца от Полша, нямаме внос от РСМ. Яйцата от Украйна не са толкова много, колкото се очакваше", отбеляза той, като допълни, че украинската продукция отговаря на стандартите и е безопасна.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите изтъкна, че "белите и кафявите яйца имат еднаква хранителна стойност и се различават единствено по цвета на черупката".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase