Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Обществена инициатива за именуване на планински връх на името на алпиниста Людмил Янков по случай 70-годишнината от рождението му започна в социалните мрежи в Кюстендил.

Създаден е и инициативен комитет, който ще внесе събраните подписи пред Комисията по именуване на обекти с национално значение при Президенството на Република България. С петиция инициаторите набират подписи на желаещите да подкрепят намерението, предаде БНР.

Обектът, който е избран да бъде наименуван на името на кюстендилския алпинист, е връх в Рила, който се намира на билото - между връхМусала и връх Алеко, познат в туристическите среди като Безименния.Това е четвъртият по височина връх в Рила планина и част от емблематичния "Мусаленски траверс". Върхът е висок 2 792 м.н.в.

От туристическото дружество в Кюстендил припомниха, че Людмил Янков загина на 17 април 1988 г. под връх Камилата в Рила заедно с още един кюстендилски алпинист - Стоян Наков. Янков - един от героите от експедицията на Еверест през 1984 г., издъхна едва на 35 години, близо до родния си Кюстендил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Питам

преди 1 година

А защо не Христо Проданов ?

12

bl

преди 1 година

Не питайте Мусала! Името е древно като България, и произходът му няма нищо общо с османците или Алах.

11

Анонимен

преди 1 година

Този човек заслужава да се помни. На негово име има улица в Кюстендил, както и паметник. Неговата саможертва за спасението на Христо Проданов , денивилацията която преодолява ампутираните пръсти и т. Н са наистина героизъм! Поезията му според кой както чувства! Наистина е герой, но дали някой хан и цар не са по- заслужили или спасителя на евреите?!

fallback