Висш идеал на Васил Левски е България да бъде чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена новата книга на проф. Ивайло Христов - "Васил Левски – драмата на избора".

"3 март е един от най-светлите празници. Поставя началото на еманципирането на българската държавност. Учудвам се защо има инициативи той да бъде отменен като национален празник - ако нямаше 3 март, няма да има нито 6 септември, нито Независимостта, нито който и да е друг празник. 3 март е неосъществен блян на Санстефанска България. Неслучайно се празнува като национален празник", каза проф. Христов в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата подчерта, че изборите, пред които е изправен Левски, са човешки, екзистенциални, исторически, социални. "Като се започне с това дали да продължи образованието си в Русия, решението да хвърли расото и да изповяда идеала на революцията и се стигне до предсмъртното му желание гробът му да е в България и всеки да го знае", обясни той.

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история.

"Много малко документация е оставил след себе си. Имаме запазени като архивни единици 168 документа. Целият му революционен път е обвит в мистерия, неслучайно е сравняван със Спасителя. Като личност той не крие загадки, но революционният му път е - от това дали той е идеологът и стратегът на Вътрешната революционна организация или е само практико-организатор и се стигне до въпроса защо толкова опитен революционер отива в Ловеч при положение, че е знаел, че е възможно предателство", коментира проф. Христов и обясни откъде идва интересът му към личността на Апостола.

"Чудо е, че Левски се е родил по българските земи. Няма да се роди втори Левски. В момента няма политически лидери като него. Левски поставя националните интереси над своето его и се обрича на саможертва в името на политическото освобождение на страната ни. Четири години обикаля България с незарастваща рана. Вярвал е в своята мисия", посочи авторът на книгата "Васил Левски – драмата на избора".

Според него българският политически елит трябва да живее не от политиката, а за политиката.

"В момента има голяма криза на парламентарната демокрация, нежелание политическите партии да поемат отговорност в условия на криза. Това е твърде далеч от заветите на Левски. Политическата класа омръзна на хората. Ако Левски беше политик, щеше да се бори за независима и цялостна България, за свят на справедливост", на мнение е проф. Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase