Снимка: Pixabay
fallback

Има ли спекула при формиране на цената на млечните продукти и оправдано ли е с 340% да е по-висока цената на млякото от производителя до трапезата ни.

Цената днес е 1.15 за литър, каза пред БНТ Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник.

По думите му основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.

Той даде пример с цената на кашкавала.

"Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% - 12 лв. трябва да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермера, който има това производство, до него няма да стигне тази цена", посочва Гълъбов.

Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца, каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите.

Според него има нелоялни търговки практики.

"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа - контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", отчете той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

в грешка си

преди 1 година

До Mногознайко В София няма кой да копа!Ние на село си копаме и си имаме всичко!Нашата е подредена и върви!На моята мотика съм и махнал спирачката и едва я настигам!Вие дето сте на купило го мислете,щото вашата сега започва!Впрочем,да живеят герб и пп,и всички останали!Ще бием ли на изборите,ще бием ли!?:)))

186

Сата НАТО

преди 1 година

на мен ми донесоха кашкавал /срам не-срам!/ от Виена. Германски, опаковка 700 гр. И струващ 5.60 евро. Същата марка, в същия грамаж и в същия като наименование супермаркет, но в София, струва 33 лв. -----///------- Не е ли нормално германския кашкавал да струва по-евтино във Виена, отколкото е София? И защо не поръча направо два тира, щом е на половин цена?

185

НЕ МОЖЕ

преди 1 година

НЕ МОЖЕ " ТАКСИТЕ" ДА СА 2 ПЪТИ ПО- ВИСОКИ ОТ ПРОДАЖНАТА ЦЕНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!!! НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО ПО СВЕТА. САМО У НАС.

fallback