Снимка: БГНЕС

От юни до септември миналата година случаите на удавяния по българското Черноморие са били общо 26, съобщиха от Министерството на туризма.

В района на област Бургас са регистрирани 20 случая на удавяне, от които 19 са били мъже.

В района на област Варна удавниците са трима мъже и две деца. В района на област Добрич е регистриран 1 случай на удавяне, а жертвата е жена. След активния летен сезон 2022, през месец октомври е регистриран 1 случай на удавена жена в област Варна.

С цел намаляване на инцидентите с удавяния по Българското Черноморие, след изминалото лято Министерството на туризма предприе няколко действия.

Беше намален броят на неохраняемите морски плажове чрез предприемането на действия по провеждане на тръжни процедури за отдаването им под наем. Към днешна дата общо за 23 черноморски плажа предстои да бъдат проведени процедури за отдаването им наем. За първи път този процес ще се осъществи при пълна прозрачност – с видеонаблюдение и с помощта на представители от КПКОНПИ, ДАНС и МВР, посочват от министреството.

Подготвя се и изцяло нова и осъвременена Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, съвместно с Министерството на здравеопазването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase