Снимка: БГНЕС

Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синов, ще оглави тази година архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха. Литугрията ще бъде отслужеба в катедралния храм “Свети Александър Невски” на Велика събота - 4 май. Това съобщават от Българската православна църква - Българска патриаршия.

Заради обстановката в Израел няма да има делегация, която ще пътува за Благодатния огън в Ерусалим. Това съобщи по-рано през месеца митрополит Киприан, говорител на Светия синод на Българската православна църква. За литургията в събота срещу неделя ще бъде използван Благодатният огън от миналата година.

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от КОВИД-19. През 2022 г. Благодатният огън отново не беше донесен у нас от българска църковно-държавна делегация. Тогава от Светия синод заявиха, че това не може да се случи заради "неблагоприятни обстоятелства". За богослуженията за Великден през 2022 г. беше използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил".

През 2023 г. Благодатният огън от Ерусалим беше донесен у нас на Велика събота от българска църковна делегация, която присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase