Снимка: БГНЕС

“Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи, отново влязохме в световните новини. Ще пожелая успех на колегите за разследването. Това, което видяхме, тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от определени решения, които някои наричат съдебна реформа”.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Националната следствена служба (НСлС), във връзка с тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско, предаде БГНЕС.

“Всичко, което виждаме, организираните групи за трансфер на хора, за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани”, заяви Гешев и посочи, че прокуратурата се опитва да защити българските граждани.

Още по темата
“Закриха най-сериозния инструмент за борбата с престъпността - Специализираната прокуратура. Бих попитал дали някой ще се извини на българския народ”, заяви обвинител №1.

“Само за 24 часа с колегите от вътрешните работи свършихме огромен обем от работа и разпитахме десетки свидетели. Над 20 претърсвания са направени на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови. Става въпрос за организирана престъпна група, която превозва мигранти от турската граница до сръбската граница”, каза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС.

Той уточни, че точните локации са получавани по "Телеграм" от ръководителя. Крайната дестинация е западна Европа - Великобритания, Франция, Германия.

“Сумата, която заплащат е между 5 и 7 хил. евро по схемата "Хавала". Нашите каналджии не са взимали цялата сума - шофьорите са взимали само по 100 евро за превозен човек. Тайниците са се приготвяли от шест човека, обвити с фолио, за да не се засекат от рентгените”, допълни Сарафов.

По думите му цялата престъпна дейност на тази група вече е установена и разкрита.

“От аутопсиите е видно, че те са загинали в следствие на асфикция - задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство. Те са били в свита позиция, а движенията на белия им дроб са били силно ограничени, което е довело до ограничена доставка на кислород”, каза Сарафов.

По думите му мигрантите са умирали бавно и мъчително. "Става въпрос за изключителна трагедия. Ще бъдем безкомпромисни по разкриването на престъпната група", добави Сарафов.

Всички подробности около разследването вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase