Снимка: БГНЕС

19 от откритите в петък край Локорско мигранти остават в лечебни заведения, заяви здравният министър Асен Меджидиев.

Още по темата
Мога да кажа, че на абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга и 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени, посочи служебният здравен министър.

По думите му няма починал човек от настанените в лечебните заведения.

Към момента в болници остават 19 души, посочи министърът и допълни, че днес осем са били освободени.

"Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 души. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация.

Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни изменения и след направени рентгенови изследвания ще останат под лекарско наблюдение до понеделник.

В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация”, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени",  посочи здравния министър.

"Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. "Военна рампа", като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още министър Меджидиев.

"Благодаря на всички медицински екипи, на колегите в болниците и на ЦСМП за проявения професионализъм. Здравната система за пореден път доказа, че в тежки ситуации реагира по изключително адекватен начин", беше категоричен здравният министър. Той припомни и създадената през вчерашния ден организация, в следствие на която 11-годишно дете с онкологично заболяване беше транспортирано по въздух до Любляна, Словения.

Какво още каза здравният министър вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase