Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският бизнес остава отворен за наемане на украински бежанци, но трудностите продължават, като основните проблеми остават настаняването на децата в детски градини и записването им в училища, достъпът до здравната система, преодоляването на уязвимости, свързани с наемането на бежанците на трудов договор, ако са настанени в държавни бази, признаването на документи като ТЕЛК. Това каза Веси Деянова, експерт миграция и интеграция, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

В зависимост от квалификациите си бежанците намират работа в ХОРЕКА сектора, в промишлеността, в търговията, като езикът продължава да е най-важната предпоставка за намирането на по-добре платена работа, добави експертът по миграция и интеграция. "Търси се работа, която е гъвкава като работно време и може да се предостави някакъв вид аванс при започване на работа. Когато хората работят, но не получават заплата, ги прави много уязвими", каза тя.

По думите й има много бизнеси, които продължават да бъдат отворени за наемане на чужденци - аптеки, ресторантьори и хотелиери отварят вратите си за хора от Украйна.

Въпреки че през последните месеци разговорите между доброволческите организации и Министерски съвет са зачестили, а това е добро начало, за да се постигне синхрон между усилията на държавата и доброволческите организации, все още усилията са недостатъчни, подчерта събеседничката.

Правните казуси, с които се сблъскват хората, бягащи от войната в Украйна, са свързани с трудово-правни въпроси, но също и със здравни казуси и дори с бракоразводни такива, сподели гостенката. Тя обясни, че при действащото в България законодателство бежанците, настанени в държавни бази, нямат право да работят на трудови договори, което ги прави изключително уязвими.

"Те търсят работа на места, които ще им позволят да останат в държавните бази и обикновено сключват граждански договори".

По думите на Деянова бежанците у нас получават адекватна правна помощ, защото "има няколко организации в страната, които са квалифицирани за такава помощ.

"Българският хелзинкски комитет, Фондация за достъп до права – ФАР, Център за правна помощ - Глас в България са трите най-активни организации, но не и единствените. Те са правни организации и основната им дейност е предоставянето на правна помощ от украинците, но работят много и в посока застъпничество".

"Точно преди празниците получихме новината, че ще бъде продължено изхранването в държавните бази - нещо, за което лобираха нашите колеги от ФАР дълго време", каза Деянова. "Със сигурност има достатъчно организации, които да предоставят такава правна помощ, която е квалифицирана и подпомага хората, а не ги затруднява".

На въпроса дали държавата и доброволците ще се обединят в един отбор гостенката каза, че "има надежда, но нека видим тази година какво ще се случи с промените в правителството". "Очаква ни турбулентен период, но се надявам усилията да се обединят, защото това е единственият начин да решим проблемите. В момента доброволците изнасят голяма част от работата на държавата и могат да бъдат от голяма помощ, стига да бъдат включени качествено и да получат нужната информация, от която имат нужда, за да помогнат - дали с храна, дали с достъп до услуги".

"Като цяло хората са солидарни, но има и умора", добави събеседничката. Причината не е толкова в нежеланието, а вече и в липсата на възможности, защото вече почти година те предоставят пари и време на каузата.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase