"Булгаргаз" дава месец на "Газпром" да плати компенсации. Правните и финансовите анализи са показали, че щетите от прекратяването на доставките от "Газпром" с в размер на 400 млн. евро.

"Какви са очакванията от изхода на делото могат да кажат само юристите, защото във всяко едно дело се влиза с преценка и очаквания на юридическата страна и в крайна сметка съдът ще реши коя е правилната страна. Неслучайно и толкова дълго е продължил правният анализ (б.р. поръчан през 2022 г.), който са правили консултантите, защото той наистина е много сложен откъм международни отношения, така че какъв ще бъде изходът никой не може да каже за момента", каза бившият директор на "Булгаргаз" Кирил Темелков в предаването "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че отношенията на всяка една държава с "Газпром" са различни и договорите им са различни и те сами преценяват доколко има нарушение на техните правила.

"Форсмажорът е, че има сменено законодателство в Русия, на базата на което не може да се разплащат във валутата, която е в договора и заради тези условия не може изпълни договорът, тъй като не може да се разплаща тази валута, но това е точно заради промяната на местното законодателство в Русия. Колкото има отношение по договора, това вече го знаят хората, които са запознати с детайлите по договора", припомни бившия директор на "Булгаргаз".

България иска да преотстъпи част от капацитета си по договора с "Боташ" на други доставчици. На въпроса на Милена Милотинова защо България минава към тази стъпка и дали губим от договора с "Боташ", Темелков отговори, че не може да каже защо страната ни минава към преотстъпване на капацитет, защото определено условията по договора с "Боташ" няма да устроят нито един нормален пазарен субект да сключи такова споразумение, а ако има кандидати, започва да става опасно и трябва да се запитаме какви са целите им, щом не са пазарни.

"Таксата, която е за пренос през турска територия, е изключително висока - тя е приблизително 1/3 от цената на газа, който употребяваме ние в България. Така че, ако някой сключи при тези условия, той не може да ги реализира с тази цена - или "Булгаргаз" трябва да реализира отново загуба, но по-малка, или трябва да предоговори условията с "Боташ". И в двата случая обаче се оказва едно и също нещо - че "Булгаргаз" в момента предоставя на "Боташ" правата да може да се договаря с компаниите и да решава съдбата на пазарите, които са в България основно и в региона донякъде, доколкото тези количества могат да повлияят на целия пазар. Но по отношение на съдбата на самия "Булгаргаз", в момента "Боташ" решава дали може да има и да съществува изобщо "Булгаргаз", или заставяйки твърдо, "Булгаргаз" няма да може да съществува много дълго време", добави още Темелков.

Според него, "Булгаргаз" сам не може да се справи с предоговарянето на тези условия, както и той сам не е сключвал това споразумение. Въпросът е в това, че за да може да се предоговорят условията, са необходими комплексни преговори с турската страна с участие на правителството.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase