Снимка: Bulgaria ON AIR

Рунд пореден между хартиената бюлетина и машините - свирен ли е мачът?

"Виждаме едно разминаване между това кои са истинските проблеми на хората и кои са проблемите на политиците на жълтите павета. Вече е ясно, че вървим към избори. Всеки път преди избори сме казвали, че Изборният кодекс не трябва да се пипа преди избори. Всяка партия на власт го прави. И всяка партия в опозиция опонира. Като си разменят ролите, пак е същото. 30 години вървим по едни и същи стъпки, правим едни и същи грешки. Политиците не си взимат поука", заяви в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Валерия Велева.

"Съгласен съм с г-жа Велева, но има един нов елемент - елементът на изнудването. Проблемът с промяната на Изборния кодекс, извършен по брутален начин, се използва като изнудване от страна на ГЕРБ към своите потенциални партньори, от които ГЕРБ има страшна нужда в момента. Това са "Продължаваме промяната", каза рекламистът Радослав Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

"Коалиция с изнудване не може да стане. Коалиция става с общи приоритети, с набелязване на програма и доверие. Политическите лидери са слезли на ниво, като в квартална кръчма. Имаме връчване на проучвателни мандати. Какво слагаш на масата, когато сядаш със своите партньори, които искаш да привлечеш за коалицията", попита Велева.

Според журналиста следващият парламент ще бъде натоварен със същата агресия, неразбирателство и без никаква визия за развитието на страната.

"Колкото до ролята на президента - наблюдавайки консултациите, които води - вижда се, че с някои от партиите консултациите вървят на ниво противопоставяне. В консултациите на преден план излизат неговите лични отношения с партиите. Президентът трябва да потушава своите вътрешни отношения с партиите", коментира тя.

По думите на Бимбалов диалогът в българската политика е много важен.

"Трудно се води диалог с хора, които повече от десетилетие унищожиха диалога в българската политика. Диалогът е унищожен по времето на Борисов целенасочено. Ще бъде трудно да се върне диалог, докато тези играчи са на масата", допълни Бимбалов.

"Не може да се каже, че президентът води война с партиите", коментира от своя страна Велева.

"Президентът допълнително обезсилва партиите с комуникацията си с тях. Виновни са си и партиите. Следствие на последните години на управление, имаме разграждане на институциите", посочи журналистът.

"Свидетели сме на разпад на държавната ни политика по най-важните теми - отбраната, здравеопазването, образованието. Отговорност трябва да понесат партиите на статуквото", коментира Радослав Бимбалов.

Коментари Напиши коментар

29

Joko

преди 2 месеца

Бимбале,...... защо виешна умряло ! Какъв е проблемът при смесеното гласуване ? Аз лично не го виждам !

28

Анонимен

преди 2 месеца

Всички лидери са бандити и феодални владетели. Нинова и Христо Иванов щяха да подават оставки и излъгаха народа! Още има клипчета в нет-а за който не си спомня. Решиха да поостанат за наше нещастие!

27

Анонимен

преди 2 месеца

До Играч в 21 век Никакъв играч не си ти. Най-обикновен възрожденец, т.е. нацист и путинист. Даже през екрана миришете на национална нечистоплътност.