Снимка: Bulgaria ON AIR

Общ преглед

За съжаление граничарите пазят с телата си и плащат с тях цената за това, че границата ни не е технически обезпечена, коментира МВР шефът Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента.

Според него обаче, откакто той е министър, оградата на границата изглеждала много по-добре от преди.

Мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок, но спрените на границата нелегални до септември са 143 хиляди, а за цялата 2021 г. са едва 43 хиляди, посочи той.

„Ние добре осъзнаваме, че мигрантският натиск няма да намалява и тенденцията е за увеличение. Направихме анализ на нужните мерки и се оказа, че те са много“, каза Демерджиев.

Още по темата

„За последните 10 години щатът на „Гранична полиция“ е намален с 1300 човека, а това води до извънреден труд, включване на военни в охраната, но проблемите са, че тези хора, които идват, не познават района, те са обучени по друг начин, ползват други тактики. Платеният извънреден труд през тези години е много повече от разходите, които биха се направили за обучение на гранични полиции. Заради това предложихме увеличаване на щата с 1260 души“, посочи той.

Освен това автомобилите, които патрулират в района, не били достатъчни.

„Част от наличните автомобили са напълно непригодни, там трябва да има високопроходими здрави автомобили. Пътищата, които обслужат 30-километровата погранична зона, бяха в ужасно състояние и се наложи да се направи работилница в Елхово за автомобилите, които се чупят ежедневно“, оплака се още министърът и добави, че вече са ремонтирани над 60 километра в пограничните райони.

„Там, където има допълнително техническо обезпечаване на оградата, с 6 пъти по-малко жива сила се постига ефект по опазване на границата. От 250 км само на 150 има допълнително техническо обезпечаване, затова поискахме помощ от ЕК и очакваме сумите да постъпят в началото на следваща година“, посочи Демерджиев.

Всички налични дронове на полицията също били изпратени на границата.

„Дроновете ни помагат от една страна да следим движението на нелегални мигранти, от друга страна се следят действията на граничарите“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар