Снимка: БГНЕС

Имаме уверение на турските власти, че ще бъде заловен стрелецът. Турските колеги работят по случая. Доведени са разследващи и жандармерия, много разследващи работят, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Оградата не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа, но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата, каза Демерджиев.

Още по темата
Агресията ескалира, ще отговорим с необходимата сила. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всички, които се опитат да преминат. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени. Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага. Това е първото такова нападение със стрелба от страна на мигранти, заяви Демерджиев.

Има различно ниво на подготовка за справяне с такава ситуация. Военните са концентрирани по-скоро като позиционна охрана, затова имаме смесени наряди от гранични полицаи и военни. Видели са пробойната и са спрели да вземат мерки веднага. През нощта видеонаблюдението хваща силуети, така че е трудно разпознаването. Знае се накъде са тръгнали мигрантите. Турските колеги са изпратили екипи. Не се знае точният брой на мигрантите все още. В момента се правят огледи от двете страни на оградата. Загиналият полицай е служител от 8 години и има опит. В последните години подобно нещо не се е случвало по границата, добави Демерджиев. Днес е празник на полицията, но ние няма да празнуваме. Няма повод за кадрови промени, това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим кадрови промени всеки ден, отбеляза Демерджиев.

Ако бъде заловен стрелецът, ще бъде съден в Турция.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase