Снимка: БГНЕС

Поредица системи остават недофинансирани с т.нар. удължителен закон на Бюджет 2022 г. Това заяви президентът на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" Димитър Манолов в коментар относно решението на служебното правителство да внесе в парламента предложението за удължаване на действието на сегашния бюджет и през следващата година.

Още по темата
Той даде пример с Регионалните здравни инспекции, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Националния статистически институт, Агенцията по безопасност на храните, Агенция „Пътна инфраструктура“ и др., за които, по думите му, са необходими около 10 милиона лева.

"И, разбира се, големият въпрос за нас е, че това решение блокира увеличението на минималната работна заплата (МРЗ)" , каза Манолов, цитиран от БТА.

Той посочи, че се смята, че ръст на МРЗ може да има и с акт на Министерския съвет. Според него обаче такова решение няма как да бъде обезпечено през текущия бюджет.

Манолов коментира, че от друга страна, с оглед на политическата нестабилност, разбира защо служебният кабинет предлага удължаване действието на сегашния закон на Бюджет 2022 г.

"Вижда се политически стремеж към рушене на държавността", каза президентът на КТ „Подкрепа“.

Манолов припомни, че заедно с Конфедерацията на независимите синдикати в България организират протестно автомобилно шествие на 11 ноември.  

В София КТ "Подкрепа" събра синдикати от няколко държави на двудневна конференция, посветена на развитието на Западните Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase