Снимка: БГНЕС

Има нужда от подобно изслушване на служебния финансов министър в парламента. Важната новина е, че служебният кабинет и служебният финансов министър по-скоро не искат да внасят бюджет. Това означава, че натискът за редовно правителство, което да внесе бюджет, се увеличава, каза Георги Ганев, икономист, преподавател, бивш депутат от "Демократична България".

И допълни, че има известно разполагане на партиите в политическото бюджетно пространство: "ДБ и ГЕРБ звучат в полза на силното намаляване на дефицита в рамките на фискалните правила. ДПС звучат като "има гледни точки". БСП не изпитват притеснение от големи дефицити и повишаване на дългови нива. "Възраждане" са против влизане в еврозоната и друго не ги интересува".

Пред БНР Ганев допълни, че безразборното харчене на пари и увеличаване на харчовете, само защото някой протестира, означава голям дефицит и трупане на дълг.

"Какво правим, когато дългът стане достатъчно голям и България не може повече да взима? Ако предвидим разходи, а не ни дадат заем, за да ги изпълним? Да, има протести, има викове "харчете за мен", но никой не иска реформи. Това води до задънена улица. Води до срив. Сега е моментът да се направят реформи в българската социална система, за да започнат да се харчат парите на българските данъкоплатци, но не за да получават субсидии и най-големите богаташи. Това е безумният социализъм от всички за всички. Същото важи и за пенсионерите. Има пенсионери с огромни доходи извън пенсиите, защото имат имущество и печелят от него, например", каза Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase