Автомагистрала "Хемус" от днес е по-дълга с 16 километра и 300 метра. Близо 48 години след първата копка и с близо две години закъснение след срока, министърът на регионалното развитие Иван Шишков официално откри новия участък между Буховци и Белокопитово.

Инж. Асен Тодоров, който е ръководител на проекта на новооткритата отсечка на автомагистрала "Хемус", признава, че при изграждането на трасето е имало предизвикателства.

Още по темата
"Отсечката е с всички нови европейски изисквания, които са въведени и за ограничителни системи за пътища, и за маркировки и за дивитационни фуги и за износващия пласт за асфалтобетон", коментира той.

"Новата отсечка струва 120 милиона лева, които са осигурени от националния бюджет, а изграждането на другите лотове на "Хемус" остава приоритет за правителството", констатира ресорният министър арх. Иван Шишков.  

По думите му "всичките проблеми, които са свързани с проектирането и бъдещето строителство на "Хемус", имат своето решение. "Надявам се наистина през пролетта да имаме почти готово цялото трасе, с изключение на два подучастъка от 7 и 8 лот", поясни той.

48 години след първата копка магистрала "Хемус" все още не е построена в цялост. Въпреки че по закон допустимата максимална скорост за магистрали у нас е 140 километра в час, в новият участък тя е ограничена на 120 километра в час.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase