Двата най-големи синдиката искат увеличение на заплатите и в държавния, и в частния сектор. КНСБ и "Подкрепа" поискаха и спешна среща с президента Румен Радев, за да му дадат исканията си за ръст на заплатите, предложения за политиките в енергетиката и така наречения "Зелен преход".

Диана Терзиева работи като хигиенист и взима около 1000 лева заплата. Казва, че дори и да има увеличение, то вече е изядено от инфлацията и няма да помогне на семейния бюджет.

Още по темата
"Направете сметка, че дори на 1000 лева заплата 12% са 120 лева, а със 120 лева при това увеличение на ток, цени на хранителни продукти - да си ги държат тези 12%, благодаря им", коментира тя.

Синдикатите настояват освен за увеличаване на минималната заплата на 850 лева, увеличение да има и на всички възнаграждения в частния и държавния сектор.

"На първо място - компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор. На второ място - през 2023 г. в бюджета да е заложена 850 лв. минимална работна заплата, 12-13% ръст на доходите поне и постигане на загубената покупателна способност, възстановяване в някаква степен", предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В последните няколко години средната работна заплата в страната расте с между 8 и 12%. Работодателите определят исканията на синдикатите като логични, но за да станат реалност, е важно каква ще бъде икономическата ситуация в страната.

За Антон Вълев, който е управител на аптека и лаборатория, е трудно постижимо увеличение на заплатите за персонала му на фона на по-високите разходи.

"Разпространителите на лекарства и аптеките сме с ограничени държавни надценки и ние не можем да ги променим, а ние не можем да променим цената на лекарствата, защото се е покачила инфлацията. При нас дори се страхувам, че ще започне и освобождаване на персонал", разказва той.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase